Biografie Dolly Dots

Het is 1978. Producers Peter van Asten en Richard de Bois hebben het idee een meidengroep te formeren. Ze benaderen hiervoor Angéla Kramers (Sjeel/Chela). Die is op dat moment actief als danseres in het TROS Top 50 Ballet. Haar mede-danseressen Anita Heilker, Esther Oosterbeek (eerder in The Surfers met de hit “Windsurfin” in 1978) en Patty Zomer werden ook aangetrokken. Het viertal is erg enthousiast, maar heeft totaal geen ervaring met zingen. Van Asten en De Bois benaderen Angela Groothuizen (The Howling Hurricanes) om lead-zangeres te worden. Die vindt een meidengroep niets voor haar. Haar imago is dan veel ruiger dan bij het idee van Van Asten, De Bois en Cees van Leeuwen (onder andere Shocking Blue) paste. Groothuizen draagt daarom Ria Brieffies aan, die dan zangeres bij The Vips is en vooral populaire nummers zingt.

Brieffies maakt kennis met de vier andere leden en neemt Angela Groothuizen mee. Het blijkt zo te klikken tussen de vier meiden dat deze alsnog besluit aan te haken. Hoewel de producers zes meiden wel erg veel vindt, staan ze dit onder druk van de meiden toch toe. De Dolly Dots zijn geboren.

De naam is naar eigen zeggen ontleend aan een karakter uit een strip uit de jaren ’50 dat Dolly Dot heette. Richard de Bois heeft altijd gezegd dat hij de naam Dolly Dots tijdens een droom heeft bedacht.

Hits
De Dolly Dots scoren vele hits, waarvan de eerste (Tell it All About) Boys is. Ze scoren zowel binnen als buiten Europa. In Japan behaalt de groep platina met het nummer Radio. Hun grootste hit in Nederland is Love Me Just A Little Bit More, die de eerste plaats bereikt.

Het hoogtepunt van hun roem beleven de Dolly Dots in 1984, met een eigen televisieserie, hun eigen poppen en uitverkochte concerten in Carré.

In 1985 verlaat Anita Heilker de groep omdat ze moeder wordt. De Dolly Dots gaan als vijftal verder, mer een nieuw producersteam: Eric van Tijn en Jochem Fluitsma.

In 1986 vertrekken de Dolly Dots naar de VS om een film op te nemen, de comedy Dutch Treat. Deze film wordt geen succes maar is voor de meiden een fantastisch avontuur. Het levert ook een album op, geproduceerd door de Amerikaan Larry Lee.

Het einde
In 1987 worden producers Stock, Aitken & Waterman gevraagd een nummer te maken dat de groep een doorbraak in de rest van Europa moest bezorgen. Hoewel het in Nederland weer voor wat meer succes zorgt, blijft een internationale hit uit. De Dolly Dots hebben het tegen die tijd ‘wel gezien’. In februari 1988 maken ze bekend dat ze er mee stoppen. Op 2 oktober 1988 volgt nog een een afscheidsconcert in Amsterdam. Anita Heilker is hierbij ook weer van de partij om ‘haar liedje’ Do Wah Diddy nog een keer te zingen.

Herenigingen
Precies 10 jaar na de split-up komt er in 1998 een nieuw compilatie-album uit met de titel The Collection. Hierop staan alle singles die ooit zijn uitgebracht, plus een remix van What A Night. Op aandringen van vele fans en Paul de Leeuw besluiten de Dolly Dots nog éénmaal samen op het podium te staan. Op 1 oktober zingen ze, in de voltallige originele bezetting, drie nummers bij het VARA-programma Laat De Leeuw. Het blijft echter niet bij één keer: het lukt Princess, een fabrikant in huishoudelijke apparaten, om de Dolly Dots te strikken voor een optreden op het personeelsfeest. Op 17 december brengen ze, begeleid door Cor Bakker en zijn orkest, al hun hits ten gehore. Naast het Princess-personeel zijn via een loting tweehonderd fans uitgenodigd om erbij te zijn.

Eind 2006 komen de Dots weer bijeen  om op 18 januari 2007 bekend te maken dat ze weer bij elkaar komen voor acht optredens tijdens de concertserie Vrienden van Amstel. Naar aanleiding van het succes van deze optredens wordt ook een concert in Ahoy georganiseerd. Dit concert is binnen enkele uren uitverkocht, waarna een tweede concert wordt aangekondigd. Ook dit optreden is in korte tijd uitverkocht, zodat een derde aan de reeks wordt toegevoegd. Op 25, 26 en 27 mei 2007 staan de Dolly Dots in een bomvol Ahoy. Van het reünie concert is op 29 juni 2007 een cd/dvd uitgebracht. Deze cd/dvd-combinatie was voor de releasedatum al Goud. Het livealbum kwam ook op één binnen in de album top 100 van week 27. In 2008 traden de Dolly Dots opnieuw op in de Goodbye For Now Tour.

Afscheid van Ria
Op 13 november 2008 wordt bekend dat Ria Brieffies ongeneeslijk ziek is. Ze heeft longkanker. Op maandagavond 20 juli 2009 overlijdt Ria op 52-jarige leeftijd in haar woonplaats Westerland (Noord-Holland). De overgebleven Dots plaatsen een rouwadvertentie met handgeschreven tekst die hun liefde voor- en band met haar uitdrukt:

Zes Meisjes

Zes Vrouwen

Zusjes voor Altijd.

2015/2016


Op donderdag 3 december 2015 wordt in het programma RTL Boulevard aangekondigd dat de Dolly Dots op 13 en 14 mei 2016 optreden bij Toppers In Concert. De Dolly Dots brengen tijdens het optreden een medley van hun hits en eren de overleden Ria Brieffies.

2020/2021

De Dolly Dots kondigen een nieuwe toernee aan. Niet langs clubs of feesttenten. Maar een theatervoorstelling vol verhalen en natuurlijk hun grootste hits. De titel is Sisters On Tour. De kaartverkoop loopt momenteel via deze link.